Lokacija

Lokacija smještaja

Udaljenost do plaže
17.0 km
Udaljenost do bankomata
5.0 km
Udaljenost do restorana
5.0 km
Udaljenost do centra
12.0 km
Udaljenost do diskokluba
12.0 km
Udaljenost do trgovine
2.0 km

Sam Šumber se u povijesti spominje već 1260. kao utvrda u vlasništvu austrijske obitelji Schönberg od čijeg se imena kasnije i izvelo ime Šumber. Iz tog se razdoblja očuvala i utvrda u starom gradu koji se nalazi svega petstotinjak metara udaljena od apartmana. Dugo vrijeme je ta utvrda ( kao i one u Kršanu , Kožljaku i Boljunu ) bila crta razgraničenja između venecijanske i austrijske Istre i kao takva često bila poprište krvavih sukoba. Iz minulih vremena ostalo je i nekoliko zanimljivih i vrijednih sakralnih objekata : crkva sv. Kvirina, Crkva Sv. Ivana i Pavla te crkva Sv. Marije Snježne.Šumber je malo, mirno mjestašce okruženo brežuljcima prekrivenim vinogradima, livadama i šumama, kao stvoreno za raznorazne aktivnosti vezane uz prirodu. Ljubitelji prirode biti će oduševljeni mogućnostima koje im se ovdje pružaju : vožnje biciklom ili šetnje i pješačenja starim puteljcima kroz krajolik suhozida, vinograda, obrađenih njiva i vrtova ali i zapuštenih imanja, samo su neke od mnogobrojnih aktivnosti kojima se ovdje možete baviti. Obitelj je počela sa obnovom starih suhozida koji okružuju imanje, ukoliko imate afiniteta za ovu kreativnu ali i napornu aktivnost i ako to vrijeme dozvoljava, možete se priključiti domaćinu.

Kršan - stari kaštel sagrađen u 13. st.. Uz zidine kaštela u 17. stoljeću podignuta je dvobrodna crkva Svetog Antuna. Vrlo vrijedno sakralno zdanje nalazi se na mjesnom groblju – crkvica Svetog Jakova, koji je zaštitnik Kršana. Prilikom njena obnavljanja 1991. godine ispod žbuke u njenoj unutrašnjosti uz latinski grafit pronađena su i dva natpisa na glagoljici.Od Šumbera je udaljen 6 Km.

Pićan - srednjovjekovni gradić udaljen tridesetak kilometara od Rapca. Od 7.st. je bio sjedište biskupije o čemu svjedoči mnogo vrijednih sakralnih predmeta i slika pohranjenih u crkvi ili župnom muzeju. Crkveni toranj, visok 48 metara, treći je po visini u Istri

Kožljak – kaštel sagrađen na platou žive stijene podno Učke, spominju ga dokumenti iz 12. stoljeća kad postaje feud akvilejskih patrijarha. Kaštel, kojemu se danas vide samo ruševine, zadnji je u lancu utvrđenih feudalnih rezidencija što se od tršćanskog Krasa protežu uz zapadni rub gorskih kosina Ćićarije i Učke. Ispod starog kaštela izrastao je s vremenom novi Kožljak, mjesto koje je na sebe uz ime preuzelo i tradiciju, povijest i prošlost nekadašnjeg grada-utvrde.

Srednjevjekovni gradić Labin nalazi se na brežuljku iznad Rapca. Pod starim imenom Albona ili Alvona , Labin se spominje već u 3 stoljeću . Labin je bogat zanimljivim građevinama kao i kulturno povijesnim spomenicima iz razlilčitih epoha. Rodni je grad sa memorijalnom zbirkom Matije Vlačića Ilirika, poznatog teologa, crkvenog povjesničara, reformatora i suradnika Martina Luthera.U palači Batiala-Lazzarini nalazi se Gradski muzej s arheološkom , etnološkom zbirkom i rudarskom zbirkom sa vjernom kopijom rudnika, jedinstvenom u ovom dijelu Europe. Sa gradskih zidina proteže se prekrasan pogled na okolna mjesta, Podlabin, Rabac i otok Cres.U blizini je Dubrova s parkom skulptura na otvorenom sa preko 70 skulptura

Rabac je turističko središte na istočnoj obali Istre, smješteno u lijepoj uvali nadomak Labina. U ovom malom i ribarstvu okrenutom mjestu, u 19. st. grade se prvi ljetnikovci, te se Rabac počinje razvijati u turističko mjesto. Odlikuje se čistoćom mora, lijepotom plaža, predivnom šetnicom te kvalitetnom i bogatom turističkom ponudom.